Saturday, October 17, 2015

Pidu on koosloomine

Täna, täpselt kuu aega minu viimasest sissekandest hiljem, soovin veidi häid mõtteid kirja panna, et neid aeg-ajal üle lugeda ja korrata. Kuulasin täna Eesti Folkloorinõukogu koolitusel Ahto Kaasiku loengut Jaaniaja kombestikust, mis toimus Tartus Tiigi seltsimajas. Lisan järgnevalt pisikese loetelu Ahto suurtest mõtetest, mis aitavad meil jaaniaega rohkem väärtustada ja pühitsemise oma isiklikku aastakalendrisse lisada. Praktilised nõuanded lisan kunagi hiljem :)

Ahto Kaasik. Foto: erakogu
Pidu, püha on koosloomine. Inimesed, kes on teadvustanud pühade tähtsuse, on ise oma saatuse loojad. Tähtsaim pühitsemise tava on pühade tähistamine. 

Pühad aitavad puhata, rõõmustada, tihendada kogukonna ja peresidemeid, taasluua identiteeti, anda edasi traditsioone, luua endale, perele ja kogukonnale paremat tulevikku. 

Kui igapäevaselt, oma argielus, teeme tööd, siis pühade ajal rõõmustame, kui argipäeval pingutame, siis pühade ajal lõdvestume. Kui töötegemine nõuab keskendumist, siis pühadeaeg soosib jõu kogumist ja taastumist, erilise ehk jumaliku kogemist. Töö loob ainelist, pühitsemine vaimset ilu. 

Pühaks valmistumine on loomine. See on oluline osa pühast ja pühademeeleolust. Seega, uuri, mõtle järgi, kavanda, korralda ja pidutse. Loo endale parem tulevik. Ise. Ära unusta, et laul, pillimäng ja tants on ühe õige peo kütus!

No comments:

Post a Comment