Thursday, January 21, 2016

Milline tähendus on pärimuspeol Baltica 2016?

Baltica pärimuspidu ette valmistades olen jäänud väga eripalgeliste konksude külge kinni. Nii palju, kui on maailmas inimesi, on ka arvamusi, ühe ja sama asja kohta näiteks. Sageli need kattuvad, sama sageli võivad olla tundmatuseni erinevad. Et aga meie pidu hästi kulgeks, võime me omavahel mõnedes asjades kokku leppida. Ja sellega meie peo ettevalmistusse panustada.

Baltica on meie kõigi ühine pidu. Mida see tähendab? Kui peate näiteks perekondlikku sünnipäeva, on selle läbiviimiseks mitmeid võimalusi. Kas kutsuda peojuht, kes korraldab asjad oma stsenaariumi järgi või pidutseda nii, et igal külalisel on võimalus pidu veidi kujundada. Baltica 2016 on valinud viimase tee. Pidu tuleb justnimelt selline, nagu meist igaüks seda soovib. Olgugi, et teatud eesmärgid, piirid, millesse mahtuda, on korraldusmeeskonna poolt ette antud. 

Baltica pärimuspidu võiks toimuda rõõmsa tundega nii, et saame endale öelda: "Me tõesti soovime seda pidu pidada!" Iga üksikisik, iga rühmaliige võiks endasse selle emotsiooni lubada. Mõtlemist vajaksid siinkohal teemad, a la "mida ma isiklikult saan teha selleks, et pidu oleks pidu?", "mismoodi koosluua, et pidu oleks pidu?", "mida on minu esivanemad mulle õpetanud peopidamise kohta?", "kas jaaniaeg on minu jaoks pühitsemist väärt?" 

Foto blogist: nipiblogi.blogspot.com

Baltica pärimuspeol on neil, kes selleks valmis ja kel vajadus südames, võimalus oma oskusi, teadmisi ka jagada. Seda saab teha nii õpitoa kui kaasava eestvõtmise vormis. Mooste pärimuspäev 22. juunil, meie esimene ühine koosolemise päev, on selleks parim. Ootame teid Moostesse! 

Teisel pidupäeval, 23. juunil kohtume üle Eestimaa erinevatel jaaniõhtutel, kus saame kokku lõkke ääres ning täidame üheskoos tulevat õnne ja paremat elu toovaid kombetalitusi, laulame, tantsime, vestame juttu, mängime pilli. Kogume sellised toredad ja ehedad jaanipeod kokku, köidame kimpu ja pühitseme jaanikut üheskoos samaaegselt eri paikades.

Jaanipühal, 24. juunil on meie kohtumispaigaks Vanamõisa Vabaõhukeskus Harjumaal. Täidame simmani oma tantsude, pillilugude, laulude ja mängudega, kostitame üksteist kodus kaasa võetud peotoitudega. 

Sellist pidu saame me luua ainult ise. Korraldusmeeskond loob tingimused, et pidu saaks olla pidu. Tõeline ja südamest tulev. Pidu tuleb sisuga aga meil endil täita.

No comments:

Post a Comment