Thursday, January 21, 2016

Ootame teid Moostesse 22. juunil

Põlvamaal Moostes asub mõis, mis paljudele enam tutvustamist ei vaja. Paljudele teie seast oleks aga heaks põhjuseks Moostet esmakordselt avastama tulla Baltica pärimuspeo ajal. 22. juunil muutub Mooste mõis suureks pärimuskülaks, kus tegevusi jätkub nii suurtele kui väikestele, vanadele kui noortele. Teeme ühiseid ettevalmistusi 23. juuniks, mil süüdatakse jaanilõkked üle koduse Eestimaa.

Baltica 2016 külalisi tuleb nii Võrust kui Tallinnast, Alutaguse metsadest kui Hiiust, lisaks palju pillimehi, lauljaid ja tantsijaid piirigi tagant. Eestimaa näitab end ühel tähtsaimal rahvakalendripühal külalislahke ja soojana.

Mooste mõis linnu silmade läbi. Joonistanud: Eku


Kui vaatate Mooste mõisa plaani, leiate siit palju põnevaid maju, kus aastaringselt huvitavate igapäevaste tegevustega tegeletakse. Baltica pesad on nii majades sees kui ka mõisa pargis ja õuealal. Häärberis, Rahvamuusikakoolis, Viinavabrikus, Linakojas, Veskiteatris ja mujal saab nautida pärimuskultuuri eredamaid hetki siseruumidele omases intiimsuses, samal ajal käib õuealal jõulisem valmistumine jaaniõhtuks - valmivad saunavihad, lillepärjad ning keerutatakse paaristantse elava pillimuusika saatel. Siin ja seal kõlab spontaanne pillimäng ja laul. Ka lastele on loodud oma õueala, kus saab meisterdada jõukohaseid rahvapärimuslikke esemeid. 

Rahvusvahelise Pärimuspeo Baltica 2016 pidulik avamine toimub suures karjalaudas nimega Mooste Folgikoda. Kõik pidulised kogunevad suurde saali kokku ning annavad ühise avalöögi meie suurele koosolemisele. Tantsusammud viivad meid uue päeva, jaanipäeva hommikutundidesse.

Mooste pärimuspäeval kostitavad külalisi kohalikud toidumeistrid. Avame Baltica peo jaoks mitmeid põnevaid kodukohvikuid. Kutsume teid avastama Mooste mõisa! 



No comments:

Post a Comment